Programma 3. Fysiek

Beleid programma 3

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Stichtse Vecht is een prachtige gemeente om in te wonen. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De vraag naar betaalbare en passende woningen is enorm, vooral bij jongeren en ouderen. Daarnaast zijn er verschillende andere groepen die een woning nodig hebben, zoals statushouders, spoedzoekers, doorstromers uit maatschappelijke opvang en beschermd wonen.

Om een passende woning mogelijk te maken voor meer mensen dan nu het geval is, staat het bouwen van voldoende (betaalbare) woningen bovenaan onze prioriteitenlijst in het coalitieakkoord ‘Bouwen aan een stevig fundament".

Ook in 2025 blijven we werken aan de woningbouwopgave. Grote en kleine projecten zijn in procedure. Tegelijkertijd kijken we naar de toekomst door het opstellen van een Strategische woningbouwplanning, zodat we kunnen inschatten of het nodig is de plancapaciteit uit te breiden.

In 2025 wordt het nieuwe afvalscheidingsstation opgeleverd, inclusief een Circulair ambachtscentrum. Om de toenemende verkeersdrukte binnen Stichtse Vecht in goede banen te leiden, werken we aan een Mobiliteitsprogramma. Uitgangspunt is een bereikbare, duurzame en verkeersveilige mobiliteit. Naast mobiliteit werken we ook aan andere Omgevingsprogramma’s om de opgaven van deze gemeente in de toekomst aan te pakken.

Verder werken we aan het Uitvoeringsprogramma ‘Op weg naar nieuwe energie’ voor een klimaatbestendige leefomgeving en duurzame energievoorziening.

Binnen dit beleidsprogramma zijn veel ‘going concerntaken’ ondergebracht. Het gaat om reguliere en wettelijke taken, zoals vergunningverlening, maar ook projecten die al eerder zijn opgestart. Voorbeelden zijn project Waterproof in Kockengen, het opknappen van park Maarssenbroek en het meerjarig investeringsprogramma (MJIP) voor het verbeteren van de leefomgeving en vergroening van de gemeente.

Wat willen we bereiken tot en met 2026?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken tot en met 2026?

Voldoende betaalbare en passende woningen

Terug naar navigatie - Voldoende betaalbare en passende woningen

Wij willen meer betaalbare en kwalitatief goede woningen. Daarom werken we hard, samen met alle betrokken partijen, aan het herstellen van de balans op de woningmarkt van behoefte en aanbod. 

De vraag naar betaalbare woningen is bij verschillende doelgroepen groot. Er zijn ouderen die naar een geclusterde woning voor ouderen (met zorg) willen. Jongeren willen een eigen plek om te wonen. Daarnaast zijn er verschillende doelgroepen die een woning nodig hebben, zoals bepaalde beroepsgroepen, statushouders, daklozen en doorstromers uit maatschappelijke opvang en beschermd wonen.

We hebben met name een tekort aan één- en tweepersoons appartementen in de sociale- en middenhuur en aan betaalbare koopwoningen. Op dit moment zijn er tot 2030 voldoende woningbouwplannen in de planning om aan de behoefte te voldoen met in totaal ca. 4.500 woningen. We letten hierbij op een goede spreiding van het woningbouwprogramma binnen de gemeente en we bouwen minimaal 70% in het betaalbare segment. Hiermee geven we uitvoering aan de Woondeal U10 2022-2030.

Bij deze opgave hebben we de volgende ambities:

  • We bouwen tot 2030 4.500 woningen;
  • We versterken de samenwerking met de woningbouwcorporaties;
  •  We geven uitvoering aan het Volkshuisvestigingsprogramma;
  • We bekijken woningbouw vanuit een breder perspectief.

 

De gemeenteraad ontvangt twee keer per jaar het Dashboard woningbouwprogramma.

Toelichting maatschappelijk effect (causaliteit activiteiten/prestaties/mijlpalen en effecten)

Beoogd effect
Uit de Woonvisie 2023 en het daarbij behorende woningbehoefteonderzoek (2021) komt naar voren dat tot 2040 3.700 woningen noodzakelijk zijn. In regionaal verband is een percentage van 20% bepaald voor het compenseren van planuitval en planvertraging. Bij een netto behoefte van 3.700 woningen hoort derhalve een bruto behoefte van 4.440 woningen tot 2040.
De doelstelling is dat we gemeentebreed 70% bouwen in het betaalbare segment. Met het dashboard woningbouw wordt de nieuwbouwprognose gevolgd. De ontwikkeling van het % passend gehuisvest huishouden – corporatiewoningen – hanteren we als signaleringswaarde of de samenstelling van het aantal woningen passend is.

Toelichting op beoogd effect in 2025
Uit het dashboard woningbouwprogramma blijkt dat er voldoende woningbouwprojecten zijn om de streefwaarde van het aantal woningen in 2030 te realiseren, waarvan 65% in het betaalbare segment. Door de nieuwe wet betaalbare huur zien we dat het voor ontwikkelaars lastiger wordt om betaalbare woningen in het middensegment te realiseren. Met maatwerk per project wordt gekeken naar een oplossing waarbij de Woonvisie de randvoorwaarde is. 

Wat gaan wij daarvoor doen in 2025?

Een klimaatbestendige leefomgeving en duurzame energievoorziening

Terug naar navigatie - Een klimaatbestendige leefomgeving en duurzame energievoorziening

We willen een klimaatbestendige en daarmee gezonde en veilige leefomgeving, waarbij energiebesparing en een grotere onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen belangrijke pijlers zijn.

De lokale urgentie van deze opgave volgt uit mondiale trends en ontwikkelingen; klimaatverandering en afspraken hierover in het Klimaatakkoord, de schaarste (en daarmee samenhangende prijsstijgingen) van fossiele brandstoffen en het belang van een goede luchtkwaliteit.

Klimaatmitigatie: we beperken verdere klimaatverandering door minder broeikasgassen uit te stoten. Om de CO2-uitstoot te verlagen en uitputting van fossiele brandstoffen voor te zijn, werken we in Stichtse Vecht aan slimme besparingen, het opwekken van meer duurzame energie en nemen we geleidelijk afscheid van aardgas. We zijn lokaal en regionaal in gesprek om deze overstap zo haalbaar en betaalbaar mogelijk te maken voor Stichtse Vecht en haar inwoners. 

Klimaatadaptatie: we passen ons aan de gevolgen van klimaatverandering aan. Aanpassen aan het veranderende klimaat vraagt om (veelal ruimtelijke) maatregelen. Weersextremen veroorzaken wateroverlast, droogte, hittestress en een grotere kans op overstromingen. We moeten onze systemen en ruimtelijke inrichting hieraan aanpassen. We hebben meer ruimte voor water en groen nodig.

Samen werken we aan een gezonde, duurzame en prettige leefomgeving.

Bij deze opgave hebben we de volgende ambities:

  • We nemen onze verantwoordelijkheid als het gaat om de klimaatverandering; zowel op het gebied van klimaatmitigatie als klimaatadaptatie;
  • We maken afspraken met verhuurders van woningen;
  • We kijken realistisch naar de energietransitie;
  • We verplichten niemand om van het gas af te gaan.

Wat gaan wij daarvoor doen in 2025?

Bereikbare, duurzame en verkeersveilige mobiliteit

Terug naar navigatie - Bereikbare, duurzame en verkeersveilige mobiliteit

We willen bereikbare, duurzame en verkeersveilige vervoersstromen die leefbaar en gezond zijn voor iedereen. Dit doen we zonder verdere groei van het autoverkeer door vooral een toename van andere vervoer zoals fiets, openbaar vervoer en voetgangersverkeer.

Wij zien dat de mobiliteit op onze wegen toeneemt. Dit is het gevolg van onder andere de centrale ligging van onze gemeente tussen Utrecht en Amsterdam en het toenemende inwonersaantal in onze provincie. We werken aan een nieuw mobiliteitsprogramma. Het college stelt een startnotitie op en legt deze voor aan de gemeenteraad. We geven prioriteit aan openbaar vervoer, fiets en verkeersveiligheid. Daarbij hebben we oog voor de verschillen in bereikbaarheid van verschillende delen van onze gemeente en de daarbij passende vervoersstromen.

Bij deze opgave hebben we de volgende ambities:

  • We anticiperen op de toename van de mobiliteit
  • We zetten in op doorstroming van A naar B
  • We kijken met een nieuwe blik naar de parkeernormen
  • We betrekken inwoners om de juiste keuzes te maken
  • We zien kansen bij station Breukelen

Wat gaan wij daarvoor doen in 2025?

Veilige en leefbare buurten, dorpen en landelijk gebied

Terug naar navigatie - Veilige en leefbare buurten, dorpen en landelijk gebied

Wij willen dat iedereen in Stichtse Vecht veilig kan wonen en ondernemen én we willen werken aan een krachtig en vitaal landelijk gebied. We willen een goede balans tussen natuur, landbouw, water, cultuurhistorie, landschap en recreatie. 

We willen de landschappelijke kwaliteiten en diversiteit behouden en versterken. De 17de eeuw en de waterlinies hebben onze gemeente vormgegeven. We zien veranderingen in de kernen door o.a. verschuiving van de bevolkingsopbouw en verandering van de klimaatverandering. We zetten in op een gezonde en toegankelijke omgeving waarin jong en oud fijn wonen, werken en hun vrije tijd besteden.

Door verschillende oorzaken zal het gebruik van het landelijk gebied in de toekomst veranderen. Hoe kunnen we boeren helpen bij de ontwikkelingen waarvoor ze staan, waarbij we rekening houden met de bijzondere ruimtelijke landschappelijke kwaliteiten. We zoeken naar een nieuwe balans voor het platteland.

Een gebiedsgerichte benadering om deze vraagstukken aan te pakken ligt voor de hand. Dit doen we samen met inwoners, ondernemers, belangenverenigingen en andere overheden.

Bij deze opgave hebben we de volgende ambities:

  • We zijn samen verantwoordelijk voor een veilige leefomgeving
  • We zorgen voor vitale kernen
  • We zorgen voor een schone en groene openbare ruimte
  • We koesteren ons waardevolle gebied
  • We kijken naar kansen voor een toekomstbestendig platteland 

Wat gaan wij daarvoor doen in 2025?

Kwaliteit openbare buitenruimte

Terug naar navigatie - Kwaliteit openbare buitenruimte

In het Beleidskader IBOR d.d. 20 mei 2016 (vastgesteld door de raad op 5 juli 2016) is het volgende kwaliteitsniveau vastgesteld voor de openbare ruimte: ‘Gemeente Stichtse Vecht gaat uit van een basis onderhoudskwaliteit in heel de gemeente. Voor de kernen geldt overal niveau B. Voor het buitengebied en de Industriegebieden geldt niveau C. Per wijk/buurt maakt de aannemer met de burgers afspraken over het realiseren van enkele ‘plussen’ bovenop deze kwaliteit.’

Op basis van de globale visuele weginspectie van 2020, zoals opgenomen in het wegenbeheerplan 2021-2025 d.d. 14 april 2021 blijkt:

  • Dat het kwaliteitsniveau volgens gemeentelijk beleid al lager is vastgesteld dan de CROW-publicatie 147 voor wegbeheer. Deze publicatie gaat uit van minimaal kwaliteitsniveau B voor alle gebieden.
  • Dat op grond van de globale visuele inspecties alle deelgebieden op dat moment niet voldoen aan het gewenste kwaliteitsniveau conform het gemeentelijk beleid. 

Toelichting maatschappelijk effect (causaliteit activiteiten/prestaties/mijlpalen en effecten)
Beoogd effect
We streven ernaar de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren zodat dit op termijn weer voldoet aan het door de raad vastgestelde kwaliteitsniveau én dat de leefbaarheidsbeleving van inwoners over de staat van de openbare ruimte verbetert ten opzicht van de meting in 2023.

Toelichting op beoogd effect in 2025
In 2025 stellen we op grond van globale visuele inspecties het kwaliteitsniveau vast zodat we een beeld krijgen van de ontwikkeling ten opzicht van de laatste meting in 2021.
In de monitor Sociale Kracht meten we de leefbaarheidsbeleving van inwoners. Eén van de onderliggende aspecten is de beleving van de staat van de openbare ruimte. Met deze indicator met we naast een meer technische meting van de kwaliteit ook de kwaliteitsbeleving van inwoners. We meten deze beleving tweejaarlijks sinds 2016. Daarmee volgen we de trend over de jaren (metingen in 2016, 2018, 2020 en 2023).De meting in 2023 valt op met een lagere score (5,7) ten opzichte van een stabiel beeld in 2016, 2018 en 2020: alle jaren score 6,5).

Wat gaan wij daarvoor doen in 2025?

Relevante beleidskaders

Terug naar navigatie - Relevante beleidskaders

Voor de opgaven en doelen in het programma Fysiek zijn de volgende relevante beleidskaders door de raad vastgesteld:

Opgave / Doel Kaders
Voldoende betaalbare en passende woningen - Omgevingsvisie Stichtse Vecht (12 jan 2022) - Integraal Ruimtelijk Perspectief – IRP (2 feb 2022) - Woonvisie 2023-2030 gemeente Stichtse Vecht - volkshuisvestingprogramma (26 sep 2023) - Woonzorgvisie 2021-2030: Samen redzaam in wonen, welzijn en zorg (22 dec 2021)
Een klimaatbestendige leefomgeving en duurzame energievoorziening - Omgevingsvisie Stichtse Vecht (12 jan 2022) - Transitievisie Warmte (13 jan 2022) - Op Weg naar Nieuwe energie (15 dec 2020) - Beleidskader Zonnevelden (15 dec 2020) - RES 1.0 (29 sep 2020) - Toekomstvisie bedrijventerreinen (3 nov 2020)
Bereikbare, duurzame en verkeersveilige mobiliteit - Omgevingsvisie Stichtse Vecht (12 jan 2022)
Veilige en leefbare buurten, dorpen en landelijk gebied - Omgevingsvisie Stichtse Vecht (12 jan 2022) - Perspectiefnota Landbouw (7 jul 2021) - Toekomstvisie bedrijventerreinen (3 nov 2020) - Integraal Veiligheidsplan Stichtse Vecht 2023-2026 (20 dec 2022)
Kwaliteit openbare buitenruimte - Beleidskader IBOR (5 juli 2016)

Going concern-taken

Terug naar navigatie - Going concern-taken

Naast bovengenoemde ambities zijn de volgende reguliere taken onderdeel van het programma Fysiek:

  • Verkeer, vervoer en waterstaat
  • Openbaar groen;
  • Riolering;
  • Afval;
  • Milieubeheer;
  • Begraafplaatsen;
  • Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening.


We monitoren deze taken aan de hand van de op grond van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) verplichte set indicatoren.

Verplichte indicatoren Rijk P/E Bron Realisatie 2022 Realisatie 2023
Hoeveelheid restafval in kg per inwoner op jaarbasis P AVU/Afval- visie 168 160
Hernieuwbare elektriciteit (elektriciteit die is opgewekt uit wind, waterkracht, zon of biomassa) P RWS leef- omgeving 5% 6%
Aantal nieuwgebouwde woningen per 1.000 woningen P BAG 9,7 3,1

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen

Binnen dit programma werken we samen met Plassenschap Loosdrecht e.o., Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Omgevingsdienstregio Utrecht (ODRU), Afvalverwijdering Utrecht (AVU), Stichting Milieu Educatief Centrum Maarssen (MECC) en Stichting Urgentiecommissie West Utrecht (SUWU). Voor nadere toelichting verwijzen wij naar de paragraaf Verbonden partijen.

Wij werken samen met de regiogemeenten in U10-verband aan de grote maatschappelijke opgaven woningbouw, energietransitie, economische ontwikkeling, mobiliteit en het behoud en ontwikkeling van groen en landschap.

Financieel overzicht programma 3

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?
Bedragen x €1.000
Programma 3 Begroot 2024 primitief Begroot 2025 Begroot 2026 Begroot 2027 Begroot 2028
Lasten
0.8 Overige baten en lasten (stelposten) 0 -843 -1.042 -1.301 -1.090
2.0 Verkeer, vervoer en waterstaat -12.989 -14.112 -13.718 -13.987 -13.866
5.7 Openbaar groen -7.531 -8.160 -8.234 -8.345 -8.400
7.2 Riolering -5.996 -6.061 -6.097 -5.896 -6.160
7.3 Afval -8.410 -8.573 -8.962 -8.944 -8.897
7.4 Milieubeheer -3.960 -4.285 -4.110 -4.011 -4.011
7.5 Begraafplaatsen -548 -550 -541 -541 -527
8.0 Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening -10.858 -11.541 -7.277 -7.473 -8.430
Totaal Lasten -50.291 -54.125 -49.982 -50.497 -51.380
Baten
2.0 Verkeer, vervoer en waterstaat 208 208 208 208 208
5.7 Openbaar groen 191 191 191 191 191
7.2 Riolering 8.402 8.465 8.595 8.644 8.654
7.3 Afval 10.829 12.388 12.367 12.352 12.304
7.4 Milieubeheer 1.110 1.120 1.100 1.100 1.100
7.5 Begraafplaatsen 600 600 599 599 597
8.0 Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening 7.637 8.078 3.976 4.230 5.190
Totaal Baten 28.977 31.050 27.036 27.325 28.245
Geraamd saldo van baten en lasten -21.314 -23.075 -22.946 -23.173 -23.135
Stortingen
0.10 Mutaties reserves -921 -893 -893 -893 -893
Onttrekkingen
0.10 Mutaties reserves 605 1.119 152 53 53
Mutaties reserves -316 226 -741 -840 -840

Toelichting lasten en baten per soort kosten

Terug naar navigatie - Toelichting lasten en baten per soort kosten
Fysiek Begroting primitief Begroting Verschil Begroting Begroting Begroting
2024 2025 2024-2025 2026 2027 2028
Toegerekende personeelslasten -11.029 -11.925 -896 -11.443 -11.443 -11.443
Kapitaallasten -6.842 -9.056 -2.213 -10.446 -10.796 -10.520
Overige lasten -30.847 -30.276 571 -28.093 -28.259 -29.416
Overige verrekeningen GREX -1.573 -2.868 -1.295 - - -
Totaal lasten -50.291 -54.125 -3.834 -49.982 -50.497 -51.380
Baten 26.972 30.209 3.237 26.805 26.840 26.800
Overige verrekeningen GREX 2.005 841 -1.164 230 485 1.445
Totaal baten 28.977 31.050 2.073 27.036 27.325 28.245
Geraamd saldo van baten en lasten -21.314 -23.075 -1.761 -22.946 -23.173 -23.135
Toevoeging aan reserves -921 -893 28 -893 -893 -893
Onttrekking aan reserves 605 1.119 514 152 53 53
Geraamd resultaat -21.629 -22.849 -1.220 -23.687 -24.013 -23.975

Toelichting van de verschillen in de lasten van begroting 2025 versus 2024

Terug naar navigatie - Toelichting van de verschillen in de lasten van begroting 2025 versus 2024
Analyse verschillen lasten Begroting 2024 Begroting 2025 Verschil
Lasten -50.291 -54.125 -3.834
Toelichting Besluit Taakveld I/S bedrag
Toegerekende personeelslasten Begroting 2025 Diverse S -896
Kapitaallasten Begroting 2025 Diverse S -2.213
Actualisatie grondexploitaties Bestuursrapportage 23/24 8.0 Volkshuisvesting en RO S -194
Wagenpark Bestuursrapportage 2024 Diverse S -76
Kosten van energie Begroting 2025 Diverse S -135
Groot Onderhoud civiele kunstwerken Begroting 2025 2.0 Verkeer/vervoer/waterstaat S 552
Onderhoud bagger-, berm- en slootwerk Begroting 2025 5.7 Openbaar groen S 98
Riolering Begroting 2025 7.2 Riolering S -322
Vastgoedprojecten Begroting 2025 8.0 Volkshuisvesting en RO S 165
Verkeer en vervoer, organisatiekosten Begroting 2025 2.0 Verkeer/vervoer/waterstaat S 104
Wegmarkeringen Begroting 2025 2.0 Verkeer/vervoer/waterstaat S 75
Planmatig onderhoud verkeer Begroting 2025 2.0 Verkeer/vervoer/waterstaat S -186
Overige Begroting 2025 Diverse S -806
Totaal mutatie lasten programma 3 -3.834

Toelichting van de verschillen in de baten van begroting 2025 versus 2024

Terug naar navigatie - Toelichting van de verschillen in de baten van begroting 2025 versus 2024
Analyse verschillen baten Begroting 2024 Begroting 2025 Verschil
Baten 28.977 31.050 2.073
Toelichting Besluit Taakveld I/S bedrag
Actualisatie grondexploitaties Bestuursrapportage 23/24 8.0 Volkshuisvesting/RO S 132
Rioolheffing Begroting 2025 7.2 Riolering S 63
Afvalstoffenheffing Begroting 2025 7.3 Afval S 1.559
Omgevingsvergunning Begroting 2025 8.0 Volkshuisvesting/RO S 525
Overige Begroting 2025 Diverse S -206
Totaal mutatie baten programma 3 2.073

Toelichting reservemutaties 2025

Terug naar navigatie - Toelichting reservemutaties 2025

Voor de versnelling van grote projecten (Zuilense Vecht, Breukelen-Noord, Planetenbaan en Zogwetering) heeft de gemeenteraad ingestemd met het tijdelijk verhogen van de maximum omvang van de Algemene reserve grondexploitaties. In de Bestuursrapportage 2023 zijn, op begrotingsbasis, alle beschikbare middelen voor de versnelling van grote projecten ingezet. 

Mutaties reserves 2025 Bedrag
Stortingen
Dotatie groot onderhoud civiele kunstwerken -893
Totaal stortingen -893
Onttrekkingen
Vrijval kapitaaldekkingsreserve 53
Subsidieregeling stimuleringsfonds duurzaamheid 100
Dekking groot onderhoud civiele kunstwerken 966
Totaal onttrekkingen 1.119
Totaal mutaties Programma 3 226

Budgetten ambities Coalitieakkoord 2022-2026

Terug naar navigatie - Budgetten ambities Coalitieakkoord 2022-2026

De volgende budgetten voor beleidsimpulsen vanuit het coalitieakkoord 2022-2026 'Bouwen aan een stevig fundament voor Stichtse vecht', de Kadernota 2024 en de Kadernota 2025 zijn in de Programmabegroting 2025 opgenomen. 

Impuls Coalitie akkoord (bedragen x €1.000) Document Begroting Begroting Begroting Begroting
Omschrijving 2023 2024 2025 2026
Duurzaamheid Coalitieakkoord 2022-2026 -180 -180 -180 -180
Kinderboerderijen Coalitieakkoord 2022-2026 -70 -70 -70 -70
Versnelling woningbouw Coalitieakkoord 2022-2026 PM -1.700 -1.700 -1.700
Versnelling woningbouw - anterieure overeenkomsten Coalitieakkoord 2022-2026 PM 1.700 1.700 1.700
Opstellen gebiedsvisies Kadernota 2024 -150 -135 -135
Vitaal platteland Kadernota 2025 -183 -128
Totaal -250 -400 -568 -513