In 2022 hadden we een forse overschrijding ten opzichte van onze begroting op de jeugdhulpverlening en Wmo-begeleiding, die is ondergebracht bij TIM SV. Ook in 2023 is dat het geval. De raad is hierover op verschillende momenten geïnformeerd, inclusief de inzet van maatregelen en de geschatte bandbreedte in de financiële prognose, het meest recent in de Bestuursrapportage 2023.
In de Kadernota 2024 is voor 2024 het begrote bedrag voor jeugdhulpverlening en Wmo-begeleiding aangepast naar € 16,6 mln., op basis van de gekozen uitgangspunten en aannames. Dat bedrag passen we op dit moment niet aan. We zijn een project beheersmaatregelen gestart om de kosten van TIM SV terug te dringen. In samenwerking met TIM SV en andere partijen geven we invulling aan de verschillende beheersmaatregelen.
Op basis van de eerste resultaten lijkt een ombuiging plaats te vinden van vragen richting het voorveld (met name voor 18+). Tegelijk groeit de totale vraag naar jeugdhulpverlening. We zien (per saldo) nog geen direct financieel effect. Of zich dat in 2023 gaat voordoen is nog niet aan te geven. We verwachten dat in 2024 wél te kunnen zien (na-ijl effect).
De ingezette maatregelen vormen, tezamen met de ontwikkelingen uit 2022 en 2023, de basis om een meerjarenperspectief vast te stellen, dat (conform motie M14.1 d.d. 7 maart 2023) in het vierde kwartaal van 2023 volgt. Dan is er ook een beter inzicht in de verwachte bandbreedte voor 2024 (en verder). Daar waar nodig scherpen we de beheersmaatregelen nog verder aan c.q. leggen we voorstellen aan de raad voor. Tevens zal het college in 2023 nog een besluit nemen over de contractverlenging per 1 januari 2025.

Mijlpalen

  1. Uitvoering geven aan (verdere) beheersmaatregelen TIM SV. We vinden het belangrijk om de raad hierin goed te blijven meenemen. Waar nodig via informatieve commissies en/of besluitvorming.
  2. Jaarrekening 2023 TIM SV.