Vastgestelde grondexploitaties:
Haarrijnweg 5 te Maarssen
Op 2 november 2021 heeft de gemeenteraad het stedenbouwkundig plan en de ontwikkelstrategie vastgesteld voor de realisatie van woningen op deze locatie. Ook is een grondexploitatie geopend voor de uitvoering van dit plan. Bij het ontwikkelen van woningen aan de Haarrijnweg 5 gaan we uit van:
- grondgebonden woningen (toegankelijk vanaf het straatniveau)
- 17 woningen op deze locatie
- 6 woningen in de sociale huur voor de doelgroep maatschappelijke opvang en beschermd wonen (MOBW)
- 7 (huur)woningen voor middeninkomen
- 4 woningen voor de verkoop in het vrije segment
Samen met de betrokken partijen en omwonenden is een beeldkwaliteitsplan voor de woningen uitgewerkt. Met Portaal is een overeenkomst gesloten voor de realisatie van de 6 MOBW-woningen en de 7 huurwoningen. De 4 vrije kavels zullen worden aanbesteed. In juni 2023 heeft het college van B&W het ontwerp bestemmingsplan vastgesteld. De aanbesteding voor het voorbelasten en het bouwrijp maken van het gehele terrein kan in gang kan worden gezet. Uitvoering van de werkzaamheden is vooralsnog ingepland in Q1 2024.
Fetha 3, 14 en 16 te Vreeland
Het gezondheidscentrum van de STAG, het dorpshuis in Vreeland en de gymzaal aan de Fetha 3, 14 en 16 zijn sterk verouderd en niet duurzaam. De gemeente wil deze gebouwen graag onderbrengen in een nieuw multifunctioneel centrum. Ook is er ruimte om 5 woningen aan de woningvoorraad toe te voegen op de plek waar het huidige STAG-gebouw staat. De gemeente onderzoekt, samen met omwonenden, de mogelijkheden voor nieuwbouw op deze locatie. De gemeenteraad heeft in juni 2022 het conceptontwerp vastgesteld en een extra voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld om het conceptontwerp verder uit te werken tot een definitief ontwerp. In juli 2022 is de grondexploitatie voor deze planontwikkeling door de gemeenteraad akkoord bevonden.
Zodra het definitieve ontwerp en de grondexploitatie gereed zijn worden deze opnieuw aan de gemeenteraad voorgelegd ter vaststelling, waarna gestart kan worden met de planologische procedure.
Harmonieplein Maarssen
Voor de gebiedsontwikkeling Harmonieplein is een stedenbouwkundig plan vastgesteld. Dit gaat uit van realisatie van een aantrekkelijk dorpsplein voor Maarssen-dorp met levendige functies. Daaromheen worden drie deelplannen ontwikkeld. Deelplan Zuid betreft woningbouw en is eigendom van een ontwikkelaar. Deelplan Kindcentrum zorgt voor huisvesting van twee scholen, een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en BSO. Deelplan Noord is eigendom van ons en bestaat uit woningbouw op de verdieping en horeca en maatschappelijke en commerciële voorzieningen in de plint. In het plan wordt gezocht naar een goede oplossing voor verkeersafwikkeling en voldoende parkeerplaatsen. Binnen de voorliggende grondexploitatie van de gebiedsontwikkeling Harmonieplein zijn de voorbereidingskosten, de inbrengwaarde van de bibliotheek en de inrichting van de openbare ruimte binnen het plangebied gedekt met opbrengsten uit de woningen en appartementen in de ontwikkeling.
Voor de gebiedsontwikkeling worden drie afzonderlijke bestemmingsplannen gemaakt. Twee van de drie plannen zijn in 2020 in procedure gebracht. Deze twee bestemmingsplannen hebben we opgesteld in samenspraak met de klankbordgroep. Het bestemmingsplan Kindcentrum is in 2021 vastgesteld en onherroepelijk geworden. De omgevingsvergunning voor de bouw is verleend en het Kindcentrum is reeds opgeleverd. Het ontwerpbestemmingsplan Zuidblok heeft ter inzage gelegen en verwachten we in het najaar voor besluitvorming aan de raad aan te bieden. Vervolgens is het de bedoeling om het noordblok aan te besteden. Uit de aanbesteding moet een ontwikkelaar volgen die een plan maakt voor het noordblok. Daarnaast doorlopen we het participatietraject voor een ontwerp van de openbare ruimte.
Veenkluit te Tienhoven
Dit project betreft het herhuisvesten van dorpshuis De Veenkluit en de gymzaal naar het naastgelegen leegstaande onderwijsgebouw en het herinrichten van het openbaar gebied eromheen. De vrijgekomen locatie van het dorpshuis wordt herontwikkeld tot zeven woningen. Dit geeft inkomsten vanuit grondverkoop aan de grondexploitatie en moet voor de gehele herontwikkeling leiden tot een budgetneutraal resultaat.
Het huidige dorpshuis en de gymzaal zijn in eigendom van de Stichting Dorpshuis Tienhoven/Oud-Maarsseveen e.o. en moeten verworven worden. De stichting investeert dit bedrag weer in de nieuwbouw van voorheen OBS ’t Palet naar een nieuw dorpshuis. De overige kosten bestaan voornamelijk uit bouwkosten en plankosten. De opbrengsten bestaan vooral uit grondverkoop aan een ontwikkelaar en bijdragen vanuit Onderwijs en het dorpshuis zelf. Op 1 juli 2020 heeft uw raad ingestemd met een nieuwbouwvariant van het dorpshuis en de gymzaal. De aanbesteding voor de bouw is in juli 2023 afgerond. De bouwwerkzaamheden zullen in oktober 2023 aanvangen.
Afvalscheidingsstation te Breukelen
In het derde kwartaal van 2023 wordt het nieuwe bestemmingsplan in procedure gebracht voor het Afvalscheidingsstation en de overige functies zoals de Gemeentewerf, Kansis Groen, Circulair Ambachtscentrum en het Gronddepot. In het laatste kwartaal van 2023 staat de start van de voorbelasting gepland wat ongeveer driekwart jaar in beslag zal nemen. Parallel daaraan starten begin 2024 de aanpassingen van de huidige Corridor. Verkeerskundige maatregelen zoals de aanleg van een fietspad-voetpad zijn noodzakelijk voor de komst van de nieuwe functies. Onder voorbehoud van een voorspoedige voorbelastingsperiode en bestemmingsplanwijzing zal in het derde kwartaal van 2024 de bouw van het nieuwe Afvalscheidingsstation starten.
De oplevering van het nieuwe complex en de nieuwe infrastructuur staat gepland voor het eerste kwartaal van 2025.
Grondexploitaties administratief geopend:
Hieronder volgt een opsomming van de grondexploitaties die administratief zijn geopend. Hiervoor is nog geen bestemmingsplan vastgesteld voor de gewijzigde bestemming.
Kuyperstraat te Maarssen
Deze ontwikkellocatie ligt aan de Kuyperstraat in Maarssen. In het plangebied heeft de Kardinaal Alfrinkschool gestaan. Doordat de functie schoollocatie is komen te vervallen hebben wij plannen om deze locatie te ontwikkelen tot woningbouwlocatie met als uitgangspunt sociale huur. Voor de Kuyperstraat wordt op basis van een eerder door uw raad genomen realisatiebesluit met Portaal verder gewerkt aan de planontwikkeling. Die wordt planologisch verankerd in een bestemmingsplan waarvan de procedure wordt doorlopen. Het college zal in het laatste kwartaal 2023 een besluit inzake ontwerpbestemmingsplan nemen. Afspraken worden met Portaal vastgelegd in een anterieure overeenkomst.
Zogwetering te Maarssen
Eind januari 2019 heeft uw raad een voorkeursrecht op grond van de Wet voorkeursrecht gemeente (Wvg) opgelegd op de percelen van de rioolwaterzuivering en een perceel van een particulier aan de Machinekade in Maarssen. Op de Machinekade rust inmiddels geen voorkeursrecht meer. In 2019 zijn we een participatietraject met bewoners gestart om te komen tot een nota van uitgangspunten. Wij hebben de Concept-structuurvisie vastgesteld en ter inzage gelegd. In Q4 van 2021 is de Concept-structuurvisie ter vaststelling aangeboden aan uw raad en unaniem vastgesteld. Op basis van de structuurvisie is een stedenbouwkundig programma van eisen opgesteld en is deze in 2022 vastgesteld door het college. Samen met vertegenwoordigers van de wijk zijn verschillende modellen stedenbouw besproken en is een voorkeur uitgesproken voor een stedenbouwkundige hoofdopzet. Onderhandelingen over de aankoop van de rioolzuivering zijn nog gaande. In een grondexploitatie brengen we de verwachte opbrengsten en kosten in beeld.
Overige ontwikkellocaties:
Hieronder volgt een opsomming van de overige ontwikkellocaties. Voor deze locaties is nog geen bestemmingsplan vastgesteld voor de gewijzigde bestemming.
’t Kockenest Kockengen
De voormalige basisschool ’t Kockenest ligt aan de Koningin Julianaweg en de Prinses Margrietweg in Kockengen. Doordat de schoolfunctie met het vertrek van de basisschool is komen te vervallen, komt deze locatie in aanmerking voor herontwikkeling tot woningbouwlocatie. Eind 2016 is het voormalige schoolgebouw gesloopt. Woningstichting Vecht en Omstreken heeft plannen voor een appartementencomplex in de sociale huursector op deze locatie. De anterieure overeenkomst is in Q2 2023 ondertekend. Het plan wordt planologisch verankerd in een bestemmingsplan waarvan de procedure wordt doorlopen. Het college zal in het laatste kwartaal 2023 een besluit inzake ontwerpbestemmingsplan nemen. Hierbij zal ook een informatieavond worden georganiseerd voor de buurt.
Daalse Hoek Maarssen
De Daalse Hoek bestaat uit grond en opstallen die in eigendom zijn van onze gemeente. De gebouwen die op de Daalse Hoek staan, zijn technisch en esthetisch verouderd. In 2019 hebben we grond en opstallen van stichting Reinaerde aangekocht, waarna één van de verouderde schoolgebouwen is gesloopt. Ook KBS De Pionier en de gymzaal zijn onderdeel van het plangebied.
In 2018 is een stedenbouwkundig plan in bestuurlijke procedure gebracht. Er bleek onvoldoende draagvlak te zijn voor dit plan, voornamelijk vanwege bezwaren van omwonenden met betrekking tot de geluidsimpact van de nieuw te bouwen school. Begin 2022 is besloten een tweede locatie voor De Pionier op te nemen in het stedenbouwkundige plan van Zuilense Vecht. Het betekent dat de nieuw te bouwen school op Daalse Hoek kleiner wordt. Als er voldoende capaciteit is, wordt een nieuw stedenbouwkundig plan voor Daalse Hoek opgezet waarin ook middenhuur een plaats krijgt. Het project ligt momenteel stil vanwege het ontbreken van personeel.
Zuilense Vecht te Maarssen
In opdracht van de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht is een gebiedsvisie opgesteld voor Sportief Park Zuilense Vecht. Op 6 maart 2018 heeft uw raad deze Gebiedsvisie Zuilense Vecht vastgesteld. Door een open, groene verbinding te maken in samenhang met de omliggende buurten kunnen we een nieuwe groenstructuur creëren, die bijdraagt aan de groeiende behoefte aan sporten, bewegen en recreëren (ook buiten verenigingsverband om) en aan de ontmoetingsfunctie. De min of meer verouderde sportparken die we nu monofunctioneel gebruiken, richten we compacter, toekomstbestendig en multifunctioneel in. We voegen woningen toe, buiten de rode contour, vanwege de behoefte hieraan, om de bestaande wijken te verbinden en om de plannen financieel mogelijk te maken. Woningbouw is geen doel op zich, maar een afgeleide van de wens het sportpark te moderniseren.
De provincie keurt dit bouwen buiten de rode contour alleen goed als aan de voorwaarde wordt voldaan dat er naast een modern sportpark óók de genoemde kwalitatief goede verbinding komt tussen de beide gemeenten. Als dat niet gebeurt, en we bezuinigen op de kwaliteit van lint en sport, werkt men niet mee aan het bouwen buiten de rode contour.
Een extern stedenbouwkundig bureau heeft voor beide gemeenten de Gebiedsvisie uitgewerkt tot een maatvast Gebiedsplan. Hierin wordt inzicht gegeven in het uiteindelijke woningbouwprogramma, de kosten en opbrengsten en de gemeenschappelijke ruimtelijke uitgangspunten voor de hoofdonderdelen Sportief park, het lint en de woningbouwvlekken.
In het Gebiedsplan is het gebied uitgewerkt tot een samenhangend geheel. Het gebied vormt zowel een groene buffer als een aantrekkelijke verbinding tussen beide gemeenten. Het sportieve park wordt open en toegankelijk gemaakt. De nieuwe woongebieden sluiten op een vanzelfsprekende manier aan op de bestaande bebouwing én op het sportieve park en vormen zo een sociale en ruimtelijke schakel. Het Gebiedsplan bevat een nieuwe langzaamverkeerverbinding met voorzieningen voor sport, spel en ontmoeting. In het Gebiedsplan is duurzaamheid een speerpunt: het gaat hier om energie, materiaalgebruik en ecologie.
De hoofdlijnen en leidende principes van het Gebiedsplan zijn uitgewerkt in een Stedenbouwkundig plan van eisen (SPvE) en een Inrichtingsplan van eisen (IPvE). Het SPvE en IPvE zijn door uw raad inmiddels vastgesteld. Om het Gebiedsplan te kunnen realiseren moeten de geldende bestemmingsplannen in zowel Stichtse Vecht als Utrecht herzien worden. Het uitgangspunt is dat Stichtse Vecht en Utrecht gezamenlijk en gelijktijdig de bestemmingsplanprocedure doorlopen. Elke gemeente stelt voor haar eigen grondgebied een nieuw bestemmingsplan vast.
In 2024 zal het definitief ontwerp inrichtingsplan voor het sportieve park bestek gereed worden gemaakt waarna de aanbestedingsprocedure kan worden opgestart. In 2024 zal ook verder uitvoering worden gegeven dan wel worden gestart met het bouwrijpmaken van de ondergrond voor de nieuwe clubaccommodaties van VVMaarssen / DWSM, de tennisvereniging Luck Raeck en de onderwijsvoorziening. In 2024 wordt ook de bouw van de nieuwe clubaccommodatie voor VVMaarssen / DWSM opgestart. Na realisatie daarvan kan ook een aanvang worden gemaakt met het bouwrijpmaken van de woningbouwlocatie. Ten behoeve van de woningbouwlocatie zal een tenderprocedure worden opgestart.
Planetenbaan – Het kwadrant
Op 3 juni 2020 heeft uw raad het stedenbouwkundig kader en randvoorwaarden Planetenbaan en Het Kwadrant vastgesteld. Dit kader en randvoorwaarden bieden de basis voor verdere uitwerking van een nieuw op te stellen bestemmingsplan en PlanMER (milieu-effectrapportage). Hiervoor volgen we de gebruikelijke procedures van de Wet op de ruimtelijke ordening en de Wet milieubeheer. Op basis van de randvoorwaarden zijn op 27 september 2023 de ontwikkelkaders vastgesteld wordt naar verwachting in de raadscyclus van november de grondexploitatie voorgelegd voor besluitvorming.
De gemeente heeft zelf geen grondeigendom in het plangebied met uitzondering van de openbare ruimte tussen de deelgebieden. Met initiatiefnemers zijn gesprekken gaande over de stedenbouwkundige invulling, het programma, de juridische contracten en het bijdragen aan het gebiedsfonds voor de integrale ontwikkeling van Planetenbaan en Het Kwadrant.
Naar verwachting wordt het ontwerp bestemmingsplan voor 1 december 2023 ter inzage gelegd. En bieden we het bestemmingsplan en PlanMER eind Q1 2024 voor vaststelling aan uw raad aan.
Haagstede
In maart 2023 zijn door de projectontwikkelaar van Haagstede diverse vergunningaanvragen, ten behoeve van de woningbouw, de parkzone en verkeersontsluiting ingediend. Parallel aan deze aanvraag, is op 15 juni 2023 de verkoop van fase 1 van de woningen gestart. De verkoop is verdeeld in 2 fasen. Verwachting is dat fase 2 aansluitend aan de bouw van fase 1 zal worden gerealiseerd. De bouwrijpmaak periode zal naar verwachting in 2023 worden afgerond. Begin 2024 kan er dan daadwerkelijk gestart worden met de bouw van de woningen uit fase 1. De eerste woningen en bijbehorend openbaargebied, worden naar verwachting in 2024 opgeleverd.
Nieuwbouw Broeckland College
In maart 2023 is de tijdelijke huisvesting voor de theorielessen van het Broeckland College in gebruik genomen. Daaropvolgend is gestart met de sloop van het huidige schoolgebouw. Het gedeelte waarin de praktijklessen worden gegeven, blijft gedurende de gehele bouwperiode in gebruik. In juli 2023 is gestart met de eerste bouwwerkzaamheden. Naar verwachting wordt het nieuwe schoolgebouw in oktober 2024 opgeleverd.
Aansluitend op de ingebruikname van de school, zal de tijdelijke huisvesting (op het huidige schoolplein en op handbalveld 2 van HV Nijenrodes) worden verwijderd. Ook zullen de praktijklokalen worden afgebroken en wordt het schoolplein ingericht. In Q1 2025 zullen alle werkzaamheden worden afgerond.
Meerjarenplanning
De onderstaande tabel geeft inzicht in de geprognosticeerde totale cashflows van opbrengsten en kosten (rode staven) en in het totale resultaat (blauwe lijn) van de huidige vastgestelde grondexploitaties over meerdere jaren.
